2013. március 2., szombat

Bekerülünk a most alakuló Közösségi Kertek közé? Magbörze és tapasztalatai

Nem csak sok zöldség, de sok zöldségmagot csereberélő, vásárló és ajándékozó ember is elfér kis helyen. :)) Erre jó példa volt a ma délutáni program a Wekerle telepen, a Kultúrházban.



Nekem ugyan még új a sok zöldségmag iránti rajongás, a földöntúli öröm érzése egy-egy különlegesebb mag megszerzése okán, de magával ragadott az a hangulat, amit a wekerlei kultúrházban tapasztaltam. Igazi családi program volt a mai: a kertben bicikliket készítettek elő a nagy tavaszi szezonkezdésre, kisebb gyerekek pedig magokból alkothattak képet, amíg anyáék-nagyiék a vetőmagokat szerezték be az idei szezonra.

Azt hiszem, én is különleges magot szereztem be, legalább is a citrom formájú uborkáról eddig nem is hallottam, de Tracey-től kaptam magot. :))








A múlt heti képzés minden tanárával ismét találkoztunk személyesen, és a résztvevők is képviseltették magukat. Ők is hozzájutottak néhány különleges maghoz és be is számoltak a kertjükkel kapcsolatos fejleményekről.



Elsőként a ZUG Kert mutatkozott be: Zuglóban a Zsálya és a Tihany utca sarkán egy közel 1000 m2-es területet lett a végső befutó az egyeztetések után. A zuglói önkormányzattól ingyenes lehetőséget kaptak, hogy a Cserpesházban rendszeres találkozókat tarthassanak a kert szervezésével kapcsolatban. Az első, tegnap megtartott találkozón nagyon sokan voltak, az önkormányzat képviselői meglepődve tapasztalták meg , milyen nagy az érdeklődés a kert iránt Zuglóban is. Hajrá ZUG Kert!



Pesterzsébeten, a Mediterrán lakóparkban is szeretnének a lakótelep közepén található 5000 m2-es  - jelenleg építési terület és kutyafuttató - területen egy közösségi kertet létrehozni  Mach Péter a szervezők képviseletében szólt a tervekről és az építés lány, aki a terveket fogja elkészíteni. Hajrá KÖR Kert!



Keszthelyi Zsuzsi és egy kedves és nagyon lelkes parcella tulajdonos hölgy mesélt a Grund Kert létrehozásáról és azokról az élményekről, amit 35,4 kg saját termesztésű paradicsom leszüretelése jelent. Hajrá Grund Kert!



A 22. kerületben alakul a Cinege Kert sok lelkes és tehetséges fiatal összefogásával. És ami külön szimpatikus: a cinegékre és védelmükre is nagy hangsúlyt fektetnek. Tegnap már sok-sok madárházat tettek ki a kert gyümölcsfáira. Hajrá Cineke Kert!





A 17. kerületben több helynek is örülnének a jelentkezők, és a helyi nagyon lelkes önkormányzati képviselő segítségével 2 hely közül is választhatnak majd a kertészkedni vágyók. Hajrá 17. kerület!



Rosta Gábor és a kert legújabb vezetője Hajni egy kis mese és egy szép Prezi prezentációval számolt be a kert létrehozásáról, a csapattá formálódásról, a zöldségekről és a barátságról. Gábor néhány biztató szóval beszámolt a tavasszal nyíló budapesti kertekről, amik körében szívesen üdvözölni az újtelepi Útilapu kertet is. 

HÁT MÉG MI HOGY ÖRÜLNÉNK!!!

Hazaindulás előtt Tracey-től kaptam 2 csomag vetőmagot, hogy legyen mit elvetni a kis kertünkben. ;)



10 féle zöldségmag és 15 féle virágmag lapul a dobozban, szépen fognak a kerítés mellet mutatni...! <3


Amikor hazaértem, akkor várt a válasz e-mail Kovács Attila képviselő úrtól, hogy március 12-én kerül a Képviselő Testület elé a kert kérdése. 


Vajon mi leszünk a 7. kert a Városi tanya oldal "Alakuló  kertek 2013"  bejegyzésében? 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése