2014. március 2., vasárnap

Újtelep-Bamako - Családi élménybeszámoló sivatagi homokkal

Az indulásról már Csaba testvérétől, Ilditől hallottam, de személyesen csak akkor tudtam a Bamako rallyt megjárt családdal találkozni, amikor már hazaérkeztek, és lassan visszarázódtak az itthoni hétköznapokba. Szombaton este együtt néztük meg a Fókusz összeállítását a Budapest-Bamako rallyról, aztán ők a saját Bamakójukról meséltek nekem.





2014. január 24, és  február 9. között  16 nap alatt teljesítette a Krokoteam a 9. Budapest-Bamako rally távját.  A csapat tagja Csiffári Csaba, felesége Ági és a gyerekeik Tamás és Zita.


Csaba már gyerekkorában is sokat utazott a családjával, szerettek együtt utazgatni.  Nagy vágy avolt eljutni Dakar rallyra, ám 2012-ben az unokabátyjával közösen részt vett a Budapest-Bamako rallyn, ami olyan fantasztikus élmény volt, hogy hazaérve eldöntötte, legközelebb a családjával együtt teszik meg Bamakoig az utat. A régi autót eladva vásárolták meg a Mistubishi Pajero terepjárót, aminek Zita szerint krokodil-zöld színe volt, és ráadásul a rendszáma miatt is, ami KAY, azaz kajmán volt. Így lettek ők Krokoteam, így rallyzták végig az egész 2013-as esztendőt. Összesítésben pontozással, 2 első és 2 második helyezéssel az Uniqua Magyar Kalandrally Bajnokság  Auto Light kategóriában.



Az utazás csapatmunka volt: Csaba vezetett, Tamás volt a navigátor. A munkáját GPS és egy jól felszerelt laptop segítette, a lányok hátul ültek, ők voltak a pontkereső team a megállásokkor és kijelölt pontokon.
Csaba a másik 3 csapatról mesélt, akikkel általában egymást segítve járták végig az utat.  A homokviharról, amiben az előző futamon nem volt része, de erre felkészülni sem lehet. A vöröses, liszt szerű homok a szélviharban nehezíti a vezetést, és kívülről hangos kopogással veri az autót. Mesélt a világítás nélkül megtett közel 300 Km-ről, amit egy hosszú szakasz után még éjszaka úgy tettek meg világítás nélkül, hogy a Krokoteam előtt és mögött mentek a baráti csapatok, megvilágítva nekik az utat. Másnap aztán egy kezdetleges műhelyben a helyiek Csaba nem kis izgalmára apró darabokra szedték, majd meg is javították a generátort, és folytathatták az útjukat, és küldetésüket.



Küldetésüket is, amiről Ági azt mesélte, hogy barátok és szponzorok segítségével különféle ajándékokat vittek magukkal a hosszú útra. Egy nagy doboz még a terepjáró tetejére is jutott, és az autó összes kis helye teljesen be volt építve, de a kiosztott ajándékoknak nagyon örültek a helyiek.  Az „agyig pakolt pajerosok” focilabdákkal, zseblámpákkal, gyerekjátékokkal és ruhákkal segítették a szenegáli  embereket. Ott a házon kívül semmijük nincs az embereknek, de nagyon tudnak minden apróságnak örülni, amit kapnak.  





Zita, aki a BAMAKO RALLY LEGFIATALABB RÉSZTVEVŐJE VOLT, mosolyogva mesélt azokról az óvodásokról, akik az ajándékokért cserébe énekeltek nekik köszönetképpen.



Tamás a BKF tanulója, videó felvételeket és fényképeket készített az egész úton.  Élmény volt számára, hogy az afrikai fiatalok legalább 4 nyelven beszélnek. Angolul és franciául az iskolában tanulnak a gyerekek, ezen kívül még legalább 2 törzsi nyelvet is megtanulnak. Boldogok, és elégedettek a szegénység ellenére is.
Felejthetetlen élmény volt a család számára a 16 nap, és nehéz szívvel váltak meg az egész úton jól teljesítő terepjárótól is. 

A befutó után egy helyi ügyvéd vette meg az autót. A család befejezte a rallyzást, nem is készülnek újabb Bamako túrára sem, de a családfő terve már Ázsia és Mongólia felé irányítja a kalandra kész család figyelmét.





A 2013-as év rally bajnokságáról és a Budapest-Bamako rallyról bővebben a Krokoteam weboldalán  weboldalon olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése