2014. április 13., vasárnap

Paradicsom-kert Jószomszédok módra

Átalakulunk, hallottátok, ugye?

Sok-sok hasznos dolog származik abból, ha néhány ember közösséggé alakul, elkezdenek tenni magukért, ezzel együtt másokért is. Munkájukkal együtt kinyílik a világ, kiderül, hogy mások is hasonló dolgokat tesznek meg magukért, a csapatukért. Egymásra csodálkozunk, barátkozunk, elindul valami közös gondolat közöttünk.

Így történt, hogy az Átalakuló Wekerlétől kaptunk 40 db paradicsompalántát. Hogy miért? Mert nekik van, és kedvesek. <3
Ők már aktívan szervezik közösségüket, a Wekker ( Wekerlei Kertbarát Kör ) és a Zöld Hajtás zöldít, zöldít és zöldít rendületlenül évek óta. Saját magfogásból egy támogatójuk segítségével minden évben paradicsom palántákat nevelnek, amiket aztán a Wekerle telepen élők adomány ellenében örökbe fogadhatnak. Feltéve, ha megígérik, hogy a termett paradicsomból ők is fognak magot, ezzel támogatva a következő év paradicsomszaporulatát. J Így esett, hogy idén 1500 kis mag nőtt palántává, amiből néhány átalakuló szervezet, köztünk a Jószomszédok is kapott. 

A Budapest sok más kerületeiben nagyon jól működő Közösségi Kert gondolata úgy is jó pár hónapja befészkelte magát a gondolatunkba. Addig is, amíg valóra válik, akár példaadó kezdeményezésként létrehozhatjuk a lakótelepi paradicsom-kerteket. Hogy hol? Hát a házak belső udvarában és az erkélyeken.
Katona Andi és Halsy Gábor oszlopos Jószomszédok J, segítettek a palántákat elhozni nekünk. Beszámolójuk, amiből kiderülnek a fontos részletek.

Összesen 40 db paradicsom palánta van, néhány darab van az 1.,3., 6. számúakból és több (kb. 30 db) a 8-as számúból.
Paradicsom palánták darabja 50Ft.

1. Koktél (piros): Tápiószeléről származik a mag, nevét már nem lehet tudni. Finom és népszerű a gyerekeknél!

3. Gyöngyös: Folytonnövő, paprika alakú. 



6. Nagy sárga pari: nem magyar tájfajta, de nagyon népszerű. A "Nyeléni" nemzetközi kistermelői fórumról származik, ahol egyik szervező "kifogta" a magokat a salátájából.



8. Sárga körte koktél: erős, folyamatos növekedésű, folyton termő (akár a fagyok beálltáig) sárga, körte alakú, mini koktélparadicsom. A Krisnavölgyi biokertből származik. Termése fürtökben helyezkedik el. Támrendszert igényel, mert nagyra megnő, ideális balkonra is. A sárga paradicsomokról általánosságban elmondható, hogy sokkal kevesebb savanyaggal rendelkeznek, mint a piros társaik - így akik érzékenyebbek a savas ételekre, azoknak alternatíva lehet - illetve még édesebb is szokott lenni - persze ez függ a naptól és a talajtól is.


Jelentkezéseket sorrendben a Soroksár-Újtelep oldalon várjuk, a palántákat pedig a Húsvétot követő kedden, a tejes autó érkezésének idejében lehet átvenni.

Paradicsomkertészkedésre fel! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése