Gasztro-szomszéd

Tejes sztori II.


Ki készíti a sajtot?
A sajtot, és minden tejterméket is igen, én csinálom. Én vagyok a felelős érte,
engem kell szidni. Alapjában véve örökség az információ, de a "személyre
szabása" már a saját improvizációm. Autodidakta módon, empirikus
információ.

Honnan jön az ízesítés ötlete?
Improvizálok. Némi vásárlói igényeket is szem előtt tartva. :)

Mi a legnépszerűbb sajt?
A natúr és a füstölt a legnépszerűbb.

Mi volt a legextrémebb ízesítés és méret, amit csináltatok?
 Unokatesómék esküvőjére készítettem ajándékba különlegességeket. Egyiknek
egy 10 kiló körüli nagy lapos gurigát, amit felfüstöltem, és bele
"gravíroztam" a nagy felületébe a két galambot, meg valami jó szöveget.
Másiknak piros, fehér zöld színű sajtot, kb 10-15 kilós sajtot csináltam,
amit felfüstöltem, és kifaragtam belőle a két galambnak a formáját.
De volt már mazsolás, vaníliás, borban áztatott, aszalt gyümölcsös és
hasonló megrendelés is.







A tejtermékeknek mi a készítési sorrendje?
Ha sajt csinálás van, akkor van a tej, és abból csinálunk sajtot. Van tej, abból készítünk túrót. A túrónak azaltatása után leszedjük a tetején megaludt tejfölt (esztétikai, egészségi
okból), és abból lesz a vaj. A tejről leszedjük a tejszínt, és az alszik
meg tejföllé. A tejből altatunk kefirt, és készítünk joghurtot. A hét
napjainak van sorrendje, hogy melyik nap mit csinálunk. Az értékesítési
napokat megelőző napon csomagolás, a többin termék gyártás.

Hol készülnek a finomságok?
Itt a tanyán van egy helyiség (boszorkánykonyhám), ami a termék előállítás helyszíne. Ez kell az engedélyhez is.
Ezt szolgálja ki a raktár, hűtőkamra, tejház stb.

A családtagoknak van kedvenc tejterméke? Melyik az?
 Sajt, túró, tejföl, vaj. Bármelyikből, bármennyi, bármikor... :)

Van kedvenc receptetek, amit a tejtermékekből speciálisan elő lehet
állítani és különleges? Megosztható a recept?
Az bennük a különleges,hogy úgy finomak, hogy nincs bennük semmi különleges....
Pont most egyezkedek az egyik lelkes vevőmmel, hogy mivel mindig nálam
vásárol, rakjunk már össze egy "recept füzetet"... :)
De, amit a múltkor mondott: krumplit, és sárgarépát szeletel tepsibe,
jénaiba, és rá egy jó adag natúr sajtot. Be a sütőbe, és köretnek  is
remek, de akár önmagában is szívesen fogyasztják. Illetve a kókuszos túró
golyó nagyon jó ebből a túróból, mert igazán jó krémes hozzá. Csatolom.
Gyors egyszerű, finom...
Fél centis sajt szeletek, egy előmelegített teflonos serpenyőben (nem kell
alá semmi!!!). Pár pillanat alatt barnára grillezed, és már eheted
is....Tuti...
Mi nem vagyunk alap, mert mi bármikor, bármennyit, bármit szívesen eszünk
ezekből...:)
 

Más háziállat is van a gazdaságban? Ők is esznek
tejtermékeket?
Kutya, macska, baromfi, disznó, liba, gyöngyi,
ilyesmi. A disznók szokták "levezetni" bizonyos esetekben a
melléktermékeket, vagy visszáru felesleget. A többiek csak néha
besegítenek... :)

Van szabad időtök a gazdaság mellett? Ha igen mi a kedvenc
időtöltésetek?
ALVÁS!!!!!!!
Remélem költőinek szántad a kérdést....
Gyakorlatilag 0-24-ben minden nap, és még így is kevés...






Tejes sztori I.

Több mint másfél éve jár kétheti rendszerességgel Bandi a tejes autójával a lakótelepre finomabbnál finomabb házi tejjel és tejtermékekkel. Egyre többen ismerik és szeretik a Melis család finomságait. A három testvér közül Bandival találkozunk személyesen a kedd esti alkalmakkor. Kedves, jó humorú fiatalember, gondolom a testvérei is hasonlóan kedves emberek. Úgy gondoltam, Eszterrel, a sajtmesterrel távbeszélgetésben ismerkedek meg, rákérdezve olyan dolgokra, amik másokat is érdekelhetnek. 

Mióta  működik a gazdaságotok? 
Amióta az eszemet tudom működik, de
igazából annál is régebben. Mindig is voltak, felmenőinknek is voltak
állataik, teheneik. Még a legnehezebb időkben is, ez volt az amitől nem
váltak meg sosem. Komolyabban, akkor kezdtünk el vele foglalkozni, amikor
már a legkisebbek is 10-12 évesek lettünk. Akkor kezdett az állomány
felszaporodni a '90-es évek második felében. Amikor végeztünk a
tanulmányainkkal, és miután némi élethelyzetet átéltünk, akkor 2009-ben
kezdtünk el komolyabban foglalkozni a közvetlen értékesítéssel, a tej
feldolgozásával. Ehhez kellett a jogszabályi háttér komoly átalakulása, a
rengeteg támogatás (!!!- tessék tudomásul venni, hogy nagyon sok európai
uniós, és magyar állampolgár keményen megkeresett adóforintja került, és
kerül a mai napig a magyar mezőgazdaságba! Igaz, hogy sok rosszul landol,
de a nagy számok törvénye alapján nagyon sok kerül jó helyre
is!!!!--KÖSZÖNJÜK), és mindehhez kellünk mi.

Mekkora területen gazdálkodtok?
Folyamatosan változik, de mivel szeretnénk az
állatok takarmányszükségletét saját növényekkel kiszolgálni, ezért bizony
itt a nem túl jó termőképességű alföldi homokon, bizony viszonylag nagyobb
területre van szükség. Főleg ha tekintetbe vesszük a termesztési
technológiánkat, ahol nem a mindenáron nagy mennyiség a meghatározó
szempont, hanem nagyon sok talajállapoti, és környezeti  tényezőt
figyelembe kell venni. Néha a mennyiség rovására..... Így kis gazdaságként
száz hektár körül alakul a termő területünk.

Van még hagyományos fejés?
Kézzel már nem fejünk. Géppel fejünk már 14. éve. 2011-ig felső vezetékes
fejőrendszer volt, azóta halszálkás, 2x6 állásos.

Milyen a munka
megosztás a testvérek között?
Mindenki azt csinálja, amit
éppen kell. Mindenki meg tud csinálni mindent, de abban a legügyesebb,
amit a legtöbbször csinál.
A Bandié az értékesítés. Ügyfél kapcsolatok, megrendelés kezelés, áru
logisztika. Szükséges anyagok beszerzése. Amikor nincs úton, akkor a
traktoros munkákba segít be. (almozás, ganézás, földmunkák...stb.)

A Jocóé a gépi munka, a "termelés". Kint a földeken a munka. Bent az
istállókban a munka, sokszor a fejésbe is belefolyik. Átfogja,
összeszervezi a földműveléstől kezdve a növények megtermelése,
betakarítása, betárolás, kietetése mellett az állatok ellátását is.

Etetni, itatni, almozni, takarítani, ellátni, épület- gép -technika-
technológia karbantartás - felújítás...stb.
Kati az igazán mindenes. Amennyire a Picike mellett van ideje, A Jocónak
segít be, vagy Nekem.
Az enyém a teljes termék előállítás (...), a teljes adminisztráció....


Hány boci van?
Na azt hiszem ezzel a kérdéssel önmagában meg lehetne
tölteni egy könyvet...:) Változó, hogy hányan vannak. Olyan 60-70 körül vannak azok a tehenek, akik
a fejésben vannak, és azok szaporulatai vannak itt. Tavalyi, idei borjak.
Attól függően, hogy tehénnek szánjuk, és itt marad, hizlaljuk, vagy hízó
alap.


Tényleg mindegyiknek van neve?
Igen, mindnek van neve. Bár mivel elfogynak lassan a női nevek a
naptárból, így sokszor improvizálunk. Mivel én vagyok az "ovónémi" (én
vagyok velük választásig), ezért sokszor én ragasztok rájuk
"jellemneveket". ( Csíkocska, Biri, Bari, Tapsli, Pirnyó, Tuskó Hopkins,
Lúdláb, Szaracén Ördög, Pocak Ica....) A tehenek, azért rendes névvel
bírnak: Ida, Márta, Zita, Baba, Bimbó, Julcsa.....



Van/volt kedvenc bocitok?  Valami jó kis emlék, sztori vele kapcsolatban?
Van egy ma már tehenünk. A Bambi. A név beszédes....
Kati ( a sógornőm), kifejezetten vékony alkat. A Bambi az Ő tehene (
"szent tehene" lett, mert amikor született, olyan picike volt, hogy a Kati
ijedten felkiáltott, amikor meglátta, hogy "ez akkora, hogy még én is
elbírnám..." Egy első fias üsző első borja volt. Olyan Csofi, hogy nem
bírt a saját lábán állni. Az anyja, meg be volt parázva, hogy ez meg mi.
Úgyhogy a Bandival fogtuk, támasztottuk, nyugtattuk az anyját, amíg a Kati
ölben fogva szoptatta a borjút...Nem mondom, hogy aki látott akkor minket,
nem gondolt furcsákat....




Mennyi tejet adnak naponta?
Nagyüzemi szinten, ma már 40-50 literre is
képesek a tehenek. A mieink nem érzik magukon ezt a nyomást, így igen
kényelmesen adják elő a hivatalt, beérik a napi 8-25 literrel is. Ezt
alapjában véve az állat genetikája határozza meg. Másodsorban a táplálása,
és aktuálisan természetesen az, hogy a laktációja mely szakaszában van.

Mindig elfogy a naponta termel
ődő tej? Ha nem mi lesz vele?
Nem, nem fogy el. Egy helyi tejcsarnok gyűjti be a feleslegünket. A felesleg, illetve az évszakos ingadozások levezetésében egy biztos háttér nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése