2014. február 26., szerda

Kisközösségek átalakulásban és a Jószomszédok Egyesület

Vártam már nagyon, amikor a rejtélyes Valami készül... fényképalbumot átnevezhetem, és több képpel is kiegészíthetem.

Az album neve mostantól Kistelepülések Átalakulásban - Jószomszédok Egyesület. Ugyan is nagy-nagy örömömre és egyben meglepetésemre a soroksár-újtelepi kezdeményezésünket is jó gyakorlatként bevették a Kistelepülések Átalakulásban Projektbe.


A Kisközösségek Átalakulásban programban 15, alulról szerveződő, JÓ GYAKORLATTAL rendelkező közösséget, települést, csoportot kötnek össze abból a célból, hogy megismerjék egymást, hogy tanuljanak egymás tapasztalataiból.






Az átalakulás folyamata a helyi lakóközösségek erején és kreativitásán alapszik, és a helyi élet minden területén pozitív részvételre ösztönöz.
A gyakorlatban azt jelenti, hogy erősítjük a helyi piacokat, keressük a kistermelőkkel a kapcsolatot; magunknak termelünk a saját kertjeinkben és közösségi kertekben; csökkentjük a fosszilis energiafüggőséget;a mobilitást közösségi módon oldjuk meg; a helyi gazdaság erősítésével új lehetőségeket teremtünk helyi vállalkozóknak és értelmes munkát saját magunknak.

A Kisközösségek Átalakulásban Projekt folyamatos tapasztalatcsere és kapcsolatépítési lehetőség, tapasztalt helyi szervezők, szakmai tanácsadók, ,mentorok és képzők közreműködésével.

Az első 2 napos találkozó már meg is volt a Grundon.  Zseniális embereket és még zseniálisabb közösségeket ismertem meg.



Fantasztikus kezdeményezésekről hallottam beszámolót, de én is büszkén számoltam be a saját munkánkról is:

3 éve rendszeresen és egyre nagyobb sikerrel rendezzük meg a Szomszédünnep rendezvényét a lakótelepen. Sikerrel működik a bevásárlóközösségünk, amiben a Corvinus Egyetem tangazdaságából szerezzük be a bio-zöldségeket, van saját méhészünk, közösen szerezünk be  egészséges élelmiszereket. Többször rendeztünk Garázsvásárt, egyre nagyobb érdeklődés mellett. A bevásárló közösség létszáma egyre nő. Rajongásunk tárgya a ház tej és tejtermékek, 2 hetente keddenként a Melis család házi tejes finomságait vásárolhatják meg a telepen élők. Lelkesen képviseltük a lakótelepet 2012-ben az Adventi vásáron. Idén karácsony előtt a bemutatkozó tea-süti partinkat összekötöttük egy hajléktalan párnak szervezett adománygyűjtéssel. Minden elképzelésünket meghaladta a lakótelepiek aktivitása.  Részt vettünk a Kertébresztő tanfolyamon, és a kapott tudással fellelkesítettük az egész lakótelepet Közösségi Kert létrehozására. Kezdeményeztük az  Önkormányzatnál a kert létrehozását. Elvi támogatást kaptunk, idén szeretnénk konkrét megállapodásra is jutni, lépéseket tenni a kert érdekében. 
Magunk is szerveztünk, de részt is vettünk az önkormányzattal közösen szemétszedésen a lakótelephez közeli pusztában az illegálisan lerakott hulladékok szedésében.  Részt vettünk az "1x1" pályázaton és mosolygóvá tettük a lakótelepi buszmegállóban éktelenkedő használaton kívüli épület ablakát. A vidám arc "Szép napot!" kíván reggelente a munkába és iskolába indulóknak. Létrehoztuk az egyesületet :), egyre gyakrabban blogolunk saját oldalunkon és már 832 ember kedveli a Facebook oldalunkat. 

CSATLAKOZTOK HOZZÁNK?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése