2013. február 24., vasárnap

Ettől kifeküdtem...


Sajnálhatjátok, hogy nem tudtatok velünk ott lenni a hétvégén a Szabad Kertműves Műhely által szervezett KERTÉBRESZTŐ Közösségi Kert-koordinátor Képzésre. Ennyi vidám, lelkes, egyfelé gondolkodó embert ritkán lehet egy helyen egy időben találni, arról nem is beszélve, hogy a csütörtök estéjüket és az egész szombati napjukat is tanulásra szánták. A megkapott okosságoktól pedig szó szerint kifeküdtünk... :D

De kezdjük az elejéről. Mi is kell egy sikeres, jól sikerült képzéshez? Először is 4 fantasztikus nőszemély, akik olyan tudás birtokában vannakés olyan személyiség, akik elvarázsolják a környezetüket, bárhol is legyenek.

Szabó Ági tájépítész, a Kalapos Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesület egyik alapítója. Az egyesület 2008-ban jött létre. 2010. szeptemberétől  rendszeresen szerveznek közösségi programokat a IX. kerületi ZACC-ban. Ági tervezőként és közösségi kertészként is részt vett az Első Kis-Pest Kert életében, programjaiban.

Keszthelyi Zsuzsi a Védegylet munkatársa, a Grundkert-koordinátor. Szerintem nyugodtan mondhatjuk Zsuzsira hogy a Grund tyúkanyója, mert a nyugalmával, csendes megfontoltságával és vidámságával sikerülhetett egy oázist és egy csapatot szerveznie a VIII. kerület kellős közepére. És ez valljuk be nem kis teljesítmény.

Cseperkálóné Mirek Barbara ökológiai szemléletű kertészmérnök, növényorvos, a  Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Kisérlei telepét vezeti Péterimajorban. Feladata, hogy az ökológiai gazdálkodás szabályainak és előírásainak megfelelően irányítsa az aktuális munkálatokat. Kertésznadrág és bakancs helyett szuper nőiesen és tüneményes  mosollyal kápráztatta el a résztvevőket.

Tracey  Wheatley angoltanár, a Zöld Hajtás-Klímabarát Wekerle közösségszervezője. Zseniális magyar tudással, higgadt természettel, kedves akcentussal és jobbnál jobb játékokkal tette interaktívvá a programot.


A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ. (  1085 Budapest, Horánszky utca 13. ) egészen gyönyörű, a  napokban átadott intézménye szép környezetet biztosított a képzésnek.






Biztató és lelket melengető érzés, hogy csak Budapesten van jó néhány szervezet és magánszemély, akik hol előrehaladottabb formában, hol még csak gondolatcsírákkal a fejükben, de foglalkoznak egy közösség és a hozzá kapcsolódó kert szervezésével, létrehozásával. Tracey játékos formában összeismertetett bennünket, aztán Zsuzsi és Ági megismertetett minket a közösségi kertek formáival, és belecsaptunk a kert tervezésbe. Ki-ki a maga megálmodta kert tervezésébe. És csak azért,  hogy biztosan csak a leendő közösségi kertünkkel tudjunk csütörtök éjszaka és pénteken foglalkozni :) , ezért házi feladattal is elláttak minket: szombatra mindenki tervezze meg az Ágitól hallott kertépítési elvek alapján a saját közösségi kertjét. Csütörtök este el is döntöttük a hazafelé úton, hogy melyik területtel fogunk foglalkozni. ,
A lelkesedésünk addig ragadtatott minket Klárival, hogy képesek voltunk a péntek reggelünket és a késő esténket arra szánni, hogy letöltsük-lelépjük-lefényképezzük-lerajzoljuk-kitaláljuk-megtervezzük-lelki szemein előtt LÁSSUK a KERTET. Barbara is kiadta a szombati házit: földmintát hozni a tervezett kertből. Ugyan a leesett hó kicsit megnehezítette a dolgomat, de természetesen teljesítettük a feladatot. Hála Rózner Klárinak, meg is lett örökítve, ahogy a hó alól kanállal kaparom ki a célra szánt befőttes üvegbe a havas földet.





Szombaton folytatódott az inspiráló információk tömkelege. Klárival olyan lelkesen adtuk át a szépen-színesen megoldott házinkat, hogy mi prezentáltuk, egy helyzetgyakorlat formájában elő s adtuk a kerttervünket.




Elméletben és gyakorlatban kertészkedtünk, játszottunk, csapatot építettünk és inspiráltuk egymást. 

Klárival nagyon sok szükséges és segítő információt kaptunk az oktatóktól és a többi résztvevőtől ahhoz, hogy tovább folytassuk az Újtelepi Közösségi Kert szervezését.





És még valami: kiderült, hogy jó minőségű földmintát vittünk Újtelepről, de hogy honnan, és hol lesz a kert, az remélhetőleg nemsokára kiderül. 

Már csak azért is, mert adós vagyok még a szerdai, önkormányzati megbeszélés részleteivel.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése